Pia Nilsson har sin egen logik om avgiftens betydelse

Efter Uppdrag Granskning om fondbolagens höga avgifter och konstiga index, så har ju Fondbolagens Förenings vd Pia Nilsson ryckt ut till försvar för fondbolagen. Nu senast i SVTs Gomorron Sverige, där även aktiespararnas Gunnar Ek var med. Pia Nilsson gör det igen. Säger en del uppseendeväckande saker:

  • Fondavgiften är billigare för småsparare. Avgiften betyder mer för de som sparar mycket.

Okej, var och en väljer sin logik. Om man också tycker att momsen är billigare på billiga tomater än på dyra, så är det här rätta sättet att tänka. Alla som lärt sig att räkna i procent för att jämföra olika storheters relativa utveckling med varandra, kan fortsätta tro på det man lärt sig i skolan.

  • Det finstilta som säger sanningen är helt hopplöst att läsa

Tack för den ärliga upplysningen!

  • Men det gör inget, för nästan inga kunder bryr sig om att jämföra med index ändå.

Så praktiskt för er då. Då behöver ni inte få så många jobbiga frågor från kunderna som undrar över vart avkastningen tog vägen…

Hela intervjun hittar du här. Här har jag en utskrift av en del av samtalet i morronsoffan:

Pia Nilsson (PN): De har inte hittat på några nya index, och det här med de 39 procenten, det utgår från att man sätter in pengarna en enda gång. Men fonder – för de allra flesta – handlar om att man sparar varje månad, och då blir det inte det när man räknar ihop det. Men det viktiga är ju vad man får i avkastning. Oh den fonden som visades igår (Kapitalinvest), om man hade sparat 30 år i den, så hade man fått femton procent per år, 988 procent hade den stigit.

Programledare Marianne Rundström (MR): Men även om det inte uppgår till 39 procent, är det rimligt att en stor del går till bankernas vinster?

PN: det är väl så med andra företag, att vi tycker det är bra att man har vinster. Sen håller jag helt med om att priser ska sättas på en fri marknad, så att konkurrensen fungerar. Och med fonder finns det både de med låga och höga avgifter.

Bla bla om att många utländska fonder tillkommit, så även om det finns nya billigare fonder, så är snittavgiften rätt så oförändrad, PN tycker konkurrensen god…

PN: Men en sak vill jag väldigt gärna säga, det här med avgiften, det är inte ett problem för de som har lite pengar, för för småspararna blir det inte en så stor summa. Om man har t ex 5000 kronor och har en procent i avgift, så blir det bara 50 kronor per år. Och då får man information, man får rådgivning om man vill ha det, och så vidare. När man har mycket pengar då spelar avgiften en större roll.

MR: Men bör det egentligen bli dyrare att spara mer pengar?

PN: Ja, det är ju så att avgiften tas ut i procent, och det gynnar de som har lite pengar, och det tycker jag är bra!

MR: jag vill tilbaka till det här med bankernas förtjänster. Vad har bankerna tjänat på det är tror du?

PN: ja, det har äh…varit lönsamt att ha fondbolag…

MR: hur lönsamt?

PN: jag kan inte svara på i siffror, men det har varit lönsamt…

MR: men vad tror du det rör sig om, vad är det för vinster som bankerna kammat hem på det här?

PN: jag kan inte ge nån siffra, men om det är så att en verksamhet går bra, om du säljer bilar eller du säljer telefoner, eller om du säljer fonder, då blir ju fler intresserade av att starta bolag och vara med, och på så sätt ökar konkurrensen…

Bla bla, Guinnar Ek om att det är för höga avgifter och för dålig konkurrens…

MR: men är det inte upp till kunderna att faktiskt sätta sig in i vad man betalar för?

GE: det har funnits en väldig stor tilltro till bankerna, att de ger objektiva och bra råd. Man ska vara medveten om att en så kallad bankrådgivare är en försäljare, det är inte en rådgivare.

MR: vad är det man får för de här 1,5 procenten?

PN: Ja, först och främst får man ju förvaltningen av pengarna. Och alla människor har ju inte tid och kunskap och så mycket pengar man bör ha för att köpa aktier direkt…dessutom får man information…

MR: hur lättilgänglig är informationen?

PN: ja ,de här katalogerna med alla index, det är ju helt omöjligt… men EU har beslutat om enkla faktablad för fonder. De ska man fråga efter… där finns det mest viktiga. Och hur ett index har gått eller ej. Och hur ett index har gått eller ej, det är ju inga som tittar på det. Vi har ju frågat kunderna, 95 procent säger att de tittar inte på det. Men vi har jobbat för att ta fram bättre hjälpmedel för spararna att utvärdera hur olika fonder har gått. Så därför vill jag gärna säga, titta efter nåt som heter ”fondindex” på morningstars hemsida, det är jättebra för att se hur ens fond har gått…

Gunnar Ek om att fonderna ofta går sämre än index…

GE:… nu tänker man sig konstruera ett nytt index som är medelvärdet av hur alla fonderna går, eftersom nästan alla går sämre än index, så är det ännu ett nytt sätt att lura kunderna.

MR: nu visar det sig att svenskarna är bäst i Världen på att spara i fonder, hur kommer det sig om 80 procent av fonderna går sämre än index?

GE: Totalt sett är fond- eller direktsparnde i aktier överlägset alla typ av banksparande på längre sikt…

PN: jag måste bara få kommentera om man säger gravt vilseledande! Men om det är så att 95 procent av spararna inte tittat, hur kan man då säga att man blivit vilseledd? Man har tittat på hur mycket man har fått i kronor, och man har varit ganska nöjd om det har varit ett långsiktigt sparande.

Lämna en kommentar