Alla hatar vi att förlora – mer än vi gillar att vinna…

I dagens DI intervjuas Handelsprofessor Richard Wahlund, som sammanfattar varför vi är så torsk som vi ofta är på börsen:
”Så länge börsen går upp vill vi inte gå miste om en fortsatt uppgång och säljer därför inte. Olika människor har olika referenspunkter. De som utgår från vad de betalade för aktierna när de köptes säljer snabbare för att säkra vinsten…
…De som upplever att de gör en förlust när börsen vänder nedåt vill inte sälja även om de gör en betydande vinst i relation till inköpspriset. Det är först när börsen har dykt så mycket som nu, som många tvingas eller är beredda att sälja och då ofta till en real förlust. När förlusten är ett faktum ökar riskaptiten. Många som tidigare varit ovilliga att ta risk är då beredda att spekulera för att ta tillbaka förlusten.”

Förlustaversion, oviljan att ta en förlust styr oss in i fördärvet. Läs Fredrik Virtanens ”Kraschad” för en bra illustration till det!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s