It´s the inflation stupid!

En brittisk kommission som påstår sig vara oberoende (”The High Pay Commission is an independent inquiry into top pay in the private sector. It will look at the reasons for the gap between high and low pay in the UK in recent years and why this matters”) har nyss kommit med en rapport om löneökningar i toppen. Den tas som intäkt för argumentet att hög lön inte nödvändigtvis  leder till hög prestation. SVT.se skriver om den och annan forskning som pekar på att lönen som morot för hög prestation inte fungerar särskilt bra.

Teresia Stråberg, psykolog som arbetar på Institutet för personal- och löneutveckling anser att väldigt höga löner kanske kan motiveras i företag där det verkligen finns internationell konkurrens om toppnamnen. Men hon säger till svt.se att det är viktigare för motivationen att man upplever att man får en ”schyst” lön, alltså en lön som upplevs som rimlig och rättvis.

-Lönen är viktig för dess symbolvärde. Alla, både undersköterskor och vd:ar, sneglar på sina kolleger… Hypotetiskt skulle man kunna sänka lönerna för de allra bäst betalda med 50 procent utan att förlora i prestation. Men då måste det göras för alla, det fungerar inte om det finns kolleger att snegla på som har kvar sin höga lön.

Slutsatsen är väl helt enkelt att inflation inte är bra. Oavsett om det handlar om priset på mjölk eller vd-löner.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s