”Gör finansbranschen tråkigare!”

Paul Krugman tar i sin krönika upp hur finansbranschen utvecklats i USA genom åren. Före 1930: spännande, expansiv, bra betalt. Efter kraschen fram till 80-talet: mindre banker, mer regler, sämre betalt. Efter 80-talet fram till idag: sexigt igen, och så växte sig finansbranschen så stor att den kom att stå för var tredje vinstdollar i amerikanskt näringsliv. Den blev för stor, och för levnadsglad, menar Krugman:

”…finance turned into the monster that ate the world economy.”

Nu måste den bli tråkigare igen, branschen måste krympa, för ekonomins bästa. Men hur? Jag antar han tänker på reglering som gör det svårare att hitta på nya sätt att trolla fram pengar som inte finns…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s