Lockpriser är bra

E24 skriver om Jürgen Goldmann i Stockholm som känner sig lurad av mäklarnas lockpriser. Under rubriken ”Lockpriser vilseledde husköpare” får vi vet att han nyligen bjöd 5,4 miljoner kronor för en lägenhet i centrala Stockholm efter att ha kollat på den innan den gått ut på ordinarie visning. Säljaren ångrade dock i ett mejl att han gått med på att sälja den för 5,4 M:

”Jag måste tyvärr meddela att vi har bestämt oss för att tacka nej till budet på 5.4 miljoner. Vår målbild var från början 5.5 miljoner och efter att ha deltagit i budgivningar själva i veckan så har vi kunnat konstatera att det finns en stor efterfrågan på objekt som vår lägenhet. Vi tror således att vår lägenhet är värd mer än de 5.4 miljonerna.”

Efter det väljer säljaren en annan mäklare och lägger ut den på nätet med utgångspris 4,45 M. Det är det som får Jürgen Goldmann att se rött och känna sig lurad:

Det är inte fair play. Jag tycker det är löjligt att gå ut med ett pris som man överhuvudtaget inte tänker sälja till. En mäklare ska stå på säljarens sida men det innebär inte att man ska lura köparen, säger han till E24.

I artikeln pressar man mäklaren och ifrågasätter varför de har ett så lågt utgångspris när de vet att de kan få 5,4 M för lägenheten.

Men kära nån, då. Är det synd om Jürgen? Ja, jag förstår att han är besviken på att det inte blev affär som han hoppats på. Men han kan fortfarande köpa lägenheten om han ger sig in i budgivningen. Är det synd om honom om han då tvingas betala mer än 5,4 för att få köpa den? Nej. Då betalar han bara vad han borde betalat redan från början.

Klart att säljaren ska få ut så mycket som möjligt för sin lägenhet. Det är hans rättighet, och det är mäklarens skyldighet att göra allt som står i hennes makt för att se till att det blir så. Det betyder i klartext: se till att det blir en bra budgivning. Hur gör man det? Ja, genom att ha ett så lågt utgångspris att budgivningen snabbt kommer igång utan att någon tvekar.

Det enda problemet som finns med ”lockpriser” är hyckleriet kring dem. Mäklarna vågar inte stå för vad de gör utan kommer med dåliga ursäkter hela tiden. Våga stå för vad ni gör och tror på!

Det enda rätta är att vara tydlig med vad det är – en auktion. Om det vid sidan av ”utgångspris X” även stod ”Detta är endast en budstarts-nivå, säljaren förväntar sig mer betalt än så” eller liknande, så behöver inte Jürgen och andra känna sig lurade.

För övrigt så undrar jag hur man kan ge sig in i något som stort som en bostadsaffär utan att ha koll på att utgångspriset sällan är slutpriset.  För de flesta är bostadsköpet livets största affär, då borde man göra lite research innan. Många går in på prisjämförelsesajter innan de köper en platt-tv, läser recensioner på nätet innan de köper vinteroverall till barnen. Borde man inte som bostadsspekulant åtminstone gå på några visningar och följa upp budgivningen några gånger innan man kastar sig in i en mångmiljonaffär? Den som går och budar på första bästa lägenhet får faktiskt skylla sig själv för att den är så okunnig att den inte fattat att utgångspriset oftast ligger 10-30% under slutpriset. Lite eget ansvar kan man väl kräva av folk innan de går ut och köper en bostad för flera miljoner?

Säljaren gjorde rätt som valde att sälja med budgivning. Han får troligen lite mer än 5,4 då. Varför skulle säljaren nöja sig med mindre? Skulle det vara mer rättvist?

Det rättvisa är att mäklaren hjälper säljaren få så bra betalt som möjligt och att den som vill köpa lägenheten tvingas betala lite mer än den som är näst mest intresserad av den. Det är så det gått till på auktion i tusentals år. Det är så det bör gå till även framöver på bostadsmarknaden. Auktionsmodellen – till skillnad från fastpris – borgar för snabbare affärer, och mer trygghet för säljaren att man satt ”rätt pris”. Med fastpris-modellen är säljaren i händerna på mäklaren, och då finns det risk för att mäklaren väljer ett för lågt fastpris bara för att minimera sin arbetsinsats. På grund av att arvodet sällan ger mäklaren samma incitament som säljaren att kämpa för de sista 100 000 man kan få ut, så är ju mäklaren frestad att sätta ett fastpris som egentligen är ett ”sälja fort”-pris, dvs ett för säljaren för lågt pris.

Lockpriser är bra. Allra mest för säljaren. En ärlig redovisning av att det är det man använder sig av är bättre. För alla.

En reaktion på ”Lockpriser är bra

 1. Hejsan,

  Våra namn är Matilda Lindskog och Anna Portas. Vi är 23 och 22 år gamla och läser till fastighetsmäklare på Malmö Högskola.
  Vi håller just nu på att skriva examensarbete inom fastighetsvetenskap som handlar om bostadsstress och inredningshysteri och hur det kan påverka människor.
  Då vi ser att inredning och renovering har stor plats i TV-rutan kommer vi försöka undersöka i hur stor grad media har påverkan till den tilltagande inredningshetsen, och hur utvecklingen av detta kan komma att bli.

  Vi tror att Ni kan tillföra vårt arbete goda tankar och vill som sagt gärna intervjua Er kring detta ämne.
  Vi är verksamma i Malmö, men kan gärna möta upp med Er i Stockholm där vi tror att Ni finns?
  Är detta av intresse för Er?

  Kontakta oss på: anna.portas@hotmail.com

  MVH,
  Anna Portas
  och Matilda Lindskog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s