Cash is king?

Först var det alla butiker och värdetransporter som rånades som var skäl att minska kontanthanteringen i samhället. Sen mer eller mindre rånar ett värdetransportföretag sina kunder och lämnar hundratals handlare på bar backe. Nu mer än någonsin snackas det om behovet av att göra sig fri från kontanterna.

Det dyker upp nya lösningar för mobila betalningarGoogle vill ersätta vår plånka. Digitala kvitton är på frammarsch. Och så även mobila betalningar. I morronsoffan på SVT pratade vi nyligen om hur långt bort det kontantfria samhället egentligen är. Och nyligen ledde jag ett samtal på Handels med Izettle-medgrundaren Jacob de Geer. Han talade om deras resa från idé till färdig produkt, en mojäng som stoppas in i mobilen för att kunna ta betalt med kort när man säljer en pryl på loppis eller liknande.

Idén uppstod när hans fru, som är småföretagare, kom tillbaka från en mässa där hon missade hälften av affärerna för att kunderna inte hade kontanter och hon inte hade någon kortterminal. För handlare med få transaktioner eller säsongsbetonad försäljning lönar det sig sällan att betala terminalavgifterna. Jacob ritade upp de fyra parterna som tjänar pengar på våra korttransaktioner. Det är många som njuter av kakan, som Izettle och andra aktörer nu ger sig in för att äta av.

Är det inte övermodigt om man tror att man kan börja från scratch och ge sig i kast med bankvärlden och globala jättar som VISA och hoppas förändra kundernas beteende vad gäller betalningar? Jo, kanske, erkänner Jacob de Geer. ”Hur svårt kan det här vara?” sa han till sig själv i början. Men han hade ju lyckats som entreprenör tidigare med Tradedoubler. Och lyckats mindre bra med en filmtjänst några år senare, men ändå klarat sig. Tillräckligt med mod fanns tydligen där för att ge sig på´t igen. Trots att en hårdvarutillverkare avfärdade honom brutalt i början: ”Du grabben, hur länge har du varit i den här branschen? Glöm det, lägg ned! Ring inte igen, skicka ett mejl om du undrar något mer”…

Precis som tidigare frukostföreläsaren hos Kamratföreningen på Handels, Universum-grundaren Lars Henrik Friis-Molin,  bjöd De Geer på insikten att entreprenörsskap handlar lika mycket om personlig inställning som om tajming. Och den här gången verkar tajmingen varit den rätta för att starta en tjänst som lämpar sig för viral marknadsföring. Jacob de Geer berättade hur användarna sprider kännedomen via sociala medier på ett tydligt mätbart sätt:

  • Var femte användare twittrar om det…
  • …det når i snitt 234 personer…
  • …vilket i snitt ger fyra nya kunder
  • Var tionde användare genererar en bloggpost.

Enligt egen utsago har de knappt lagt några pengar på traditionell marknadsföring eller säljkår, men ändå fått 75 000 handlare och en miljon transaktioner på ett år.

Ska bli spännande att följa resan, särskilt som den nu kantas av kritiska inlägg från aktörer som vill ifrågasätta Izettle utifrån ett säkerhetsperspektiv. De Geer tillbakavisar kritiken med att den kommer från aktörer som känner sig hotade. Det blir en tuff kamp därute om våra plånböcker. Som sakta men säkert innehåller mindre kontanter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s