Bitcoin – nya tulpanlöken eller nya internet?

Den virtuella – och omstridda – kryptovalutan Bitcoin har nu stigit så mycket att allt fler talar om en bubbla.

Hitintills har den begränsad användning för vanligt folk. Det är få ställen som tillåter valutan som betalning, så den har främst använts för att skicka pengar och som tillgång att spekulera i.

Och som det spekuleras…

Priset låg på 1000 dollar i början av året och var nu på morronen uppe i 9711 dollar per bitcoin. En tiodubbling på mindre än ett år.

Kommer den spränga 10 000-dollars strecket, kanske rent av idag?

Skeptiker menar att det finns inget vanligt sätt att värdera tillgångar på som kan motivera en sådan prisökning, att priset bara kan fortsätta stiga om det kommer ytterligare en större idiot som är beredd att betala mer för bitcoin imorgon. Medan de bitcoin-frälsta säger att ”detta är bara början”, att kryptovalutor bygger på en helt ny teknik som kommer revolutionera hela finansmarknaden.

Vår tids tulpanlök eller vår tids internet, det är frågan. På 1630-talet spekulerade man ju i tulpanlökar i Holland, en bubbla som sprack. Och internet, ja visserligen var ju .com-bolagen övervärderade i slutet av 90-talet och vi fick IT-kraschen, men teknologin de byggde på – internet – kom ju sedan att revolutionera allt…

Så bägge sidor kanske har rätt?

Läs mer:

Bitcoin bubble makes dot-com look rational

What Leonardo tells you about bitcoin

What is bitcoin?

 

 

Lämna en kommentar