”Bra fonder har låga avgifter och aktiv förvaltning.”

AMF Pension har beställt en rapport som gör anspråk på att vara en sammanställning av vad forskningen säger om sambandet mellan fonders avgifter och avkastning. Dessutom tittar den på frågan om aktiv förvaltning lönar sig eller ej. Ekonomie doktor Stefan Engström på Agenta, som gjort sammanställningen, drar slutsatsen att:

Den akademiska litteraturen är splittrad i frågan om huruvida aktiv förvaltning tillför värde. Majoriteten av forskningen avser den amerikanska marknaden där resultaten tenderar att visa att fondförvaltare i genomsnitt inte överträffar index. Det negativa resultatet förklaras till stor del av kostnader och avgifter. Nyare studier avseende andra marknader i Europa, däribland Sverige, visar på ett bättre förvaltningsresultat för fonderna än de amerikanska resultaten. Även forskning som rör förvaltningsaktivitet, både den amerikanska och svenska, ger stöd för värdet av aktiva förvaltare. Forskningen är visserligen begränsad vad gäller sambandet mellan förvaltningsresultat och förvaltningsavgift, men de resultat som finns indikerar att fonder med låga avgifter tenderar att leverera bättre avkastning än fonder med högre avgifter. Slutsatsen av forskningen blir därför att investerare bör leta efter aktiva förvaltare som även håller nere avgifterna, genom att exempelvis minimera distributionsavgiften.”

Slutsatser som AMF pension gärna skriver under på, då det väl passar in i deras marknadskommunikation.

(Stefan Engströms egen avhandling handlade bland annat om nyttan med aktiv förvaltning.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s