”Boprisrallyt är slut”

Danske Bank sticker ut hakan i en analys av boprismarknaden och svenskarnas låntagande. Banken menar att de senaste tio årens stigande bopriser berodde på att ”vi gick från att vara ett högränte- till ett lågräntesamhälle”. Nu när räntan har lagt sig kring 4 procent finns det inte längre någon anledning för priserna att stiga. De sjunkande räntorna gav nämligen extra utrymme i plånboken, vilket gav utrymme för höjda bopriser.

Dessutom varnar banken för att vi mentalt har vant oss vid de stigande bopriserna, att vi vant oss vid att kunna ”låna på huset” för att köpa ny bil eller resa till Thailand med hela släkten. Banken är rädd för att en stor del av BNP-ökningen beror på att vi köpt för lånade pengar. Så här kan det inte fortsätta, annars är det fråga om en tillväxt på kredit (jämför med USA och fastighetsmarknadens betydelse för konsumtionen) och då kan det bli farligt. Så verkar de resonera, mer eller mindre…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s