Hur mycket ska lyan kosta?

Intresset för att få veta värdet på sin bostad eller den man hoppas ha råd att köpa, föder sajter som kopabostadsratt.se och hempris.se. Här en DI-artikel om dessa sajter (som endast fungerar för Stockholm än så länge).

Sedan tidigare finns mer allmän prisstatistik för bostadsrätter hos Mäklarstatistik. För småhus, finns t ex Villavärdet och Bopriset.nu. E-bud har fördelen av att bjuda på mest detaljrikedom.

Senast hakade Mitt i-tidningarna på intresset för att veta vad grannen betalade för sin villa, genom att lansera en motsvarande tjänst.

Åter ett exempel på hur nätet förflyttar makten från dem som tidigare hade monopol på den (i detta fall mäklarnas monopol på kunskapen om prisläget), till alla som vill veta.

Allt bygger på mer eller mindre innehållsrika databaser över redan gjorda försäljningar, men vore det inte också intressant att veta vad spekulanter tror att ett visst objekt kommer att kosta? Kunde inte ”wisdom of the crowds” på något sätt redan i förväg säga vad priset skall bli?

Förresten, hos kopabostadsratt.se finns en liten guide med olika ”budgivningsstrategier” med fantasifulla namn. Om du inte vet hur man gör en ”Loch Ness”, så får du veta det där. Men ta strategierna med en stor nypa salt. Det finns mig veterligen ingen riktigt klockren teori kring detta. Annat än att man inte ska dras med i hysterin, och inte betala mer än man har råd med och tycker det är värt…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s