”Fynda bostad i helgen”

Lockande rubrik i dagens Aftonbladet. Artikeln utgår från nyheten om det stora utbudet av bostäder just nu, och menar att det gör det till köparens marknad. Teoretiskt stämmer det, men det beror helt på hur utbudet ser ut på den lokala marknaden. Till exempel tipsas det om att man ska köpa renoveringsobjekt, som skulle gå extra billigt när utbudet är stort. Men det är nog mera troligt enbart om det samtidigt finns flera liknande objekt som är i bättre skick, så att det äldre uppfattas som relativt sämre. Men är det det enda i sin kategori, behöver det inte bli billigare bara för att det totala utbudet är stort.

Det bästa rådet kommer från anonym mäklare som säger att man ska passa på att utnyttja mäklare som sätter utgångspriset för högt, så att det inte blir någon budgivning. Då riskerar objektet hänga kvar på nätet (för) länge, och då kan man komma med ett prutat bud och ha chans att få det för de pengarna.

Och vad gäller att man skulle kunna få bostäder till ”Rea”-pris just nu bara för att utbudet är stort, skulle jag vilja säga att det snarare handlar om att de objekt som egentligen inte borde kosta så mycket är mer korrekt prissatta när de bättre objekten finns där att beskåda i jämförelse. Det är mer normal prissättning, helt enkelt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s