Är det verkligen sommarrea på bostäder?

När köper man bostad som billigast? Finns det en kalendereffekt? DI har tagit hjälp av Värderingsdata och Mäklarstatistik och tittat på prisutvecklingen och omsättningen på villor och bostadsrätter i de tre storstadsområdena för de senaste fyra årens sommarmånader.

Man kommer fram till att det – åtminstone för Stockholm – är billigare i juni och juli än resten av året. Bostadsrätterna skulle i snitt bli 3-4 procent billigare.

Men, detta stämmer endast om det är exakt samma typ av objekt som säljs mitt under sommaren. Om det är något sämre objekt, som mäklarna passar på att sälja när konkurrensen är låg, så kan det förklara det lägre snittpriset.

En mäklare sa nyligen: ”bästa tiden att sälja villan är i juli”. Med motiveringen att det bara är några få spekulanter man går miste om, samtidigt som man nästan är ensam på utbudssidan. Men att tro benhårt på det är nog lika vanskligt som att tro på DIs genomgång som skulle visa på ”sommarrea”.

Det enda generella man kan säga är att den bästa kalendertidpunkten för att sälja bostaden beror på hur attraktiv den är relativt det övriga utbudet och hur målgruppen ser ut och vad de har för semestervanor. Och att man alltid bör undvika tiden runt jul.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s