Lätt att missa tåget

De senaste två dagarnas börsuppgång på sammanlagt 6 procent (+3,7 torsdag 18/7, och + 2,3 fredag 19/7) visar hur snabbt och kraftigt det kan vända när det väl kommer lite ljus i den nattsvarta tunneln.

Apropå detta hade DI´s Mikael Vilenius i tisdags en mycket vältajmad artikel om problemet med att det är lätt att missa uppgångarna när man ”hoppar av börsen” för att det gått så dåligt senaste tiden:

”Pessimismen på Stockholmsbörsen är kompakt… Uppenbart är placerarnas rädsla för ytterligare kursfall större än risken för att de inte ska vara med i marknaden när börskurserna vänder upp.

Det kanske de borde. Historiskt har kostnaden varit hög för den som missat den första fasen av en börsuppgång. För när väl kurserna bottnat har uppgången ofta rivstartat. I de sex uppgångarna på Stockholmsbörsen sedan 1985 har kurserna de första tio börsdagarna stigit med i genomsnitt 11 procent.”

Det är ett av de starkaste skälen till att inte försöka ”tajma börsen”. Statistiken visar att det är dömt att misslyckas.

Något att tänka på för de 100 000 svenskar som vänt börsen ryggen det senaste året, enligt senaste siffrorna från VPC.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s