Spansk sommarrea – året om!

Fiestan är definitivt över på ett bra tag för de som spekulerar i boende i Spanien. DN Ekonomi skriver idag om den spanska bomarknadens kraftiga prisfall under rubriken ”Rea på soligt boende”:

-försäljningen har stannat upp och nu förväntar man sig att det ska vara stilla i ett par år. Men alla vill sälja till samma pris som för tre år sedan, vilket är omöjligt, säger Jan Ljungqvist, på Eurohome, till DN.

På grund av att det brittiska pundet förlorat i värde mot Euron, menar Paivi Metsola vid Nordic Invest i Marbella, att den mest köpstarka utländska gruppen nu väljer bort Spanien:

-Den här våren har varit tystare än vanligt. Vi har märkt att lägenheter som kostar mindre än 400 000 Euro är mer svårsålda och har sjunkit i pris, medan dyrare objekt ligger kvar på samma prisnivå.

Och konkurrensen från andra länder ökar. Till DN säger Sven F Källström på Fair Media International, som anordnar fastighetsmässor, att billigare länder som t ex Turkiet och Thailand är attraktiva alternativ för svenskar som vill bo i solen.

Idag uppmärksammar även SvD problemen på Spaniens bostadsmarknad. De intervjuar Jan Björklund, vid Skandiamäklarna i Spanien, som ändå är mer modest i sin syn på ”krisen”:
-Priserna har stabiliserats och till viss del gått ned. Man får nog räkna med att sälja till ett lägre pris än för ett eller två år sedan.

Frågan är om prisfallet är över för den här gången, eller om mer väntar runt hörnet?
Den eviga frågan i sådana här lägen…

Vad säger ”experterna”?
De flesta ser risk för större prisfall snarare än en återhämtning de närmsta åren. Det brukar nämnas att även om det byggs mindre nytt numera (efter att byggbranschen tvärnitat, flera konkurser vittnar om det), så finns det alltjämt för mycket på marknaden. Och tidigare påbörjade projekt färdigställs, vilket fortfarande fyller på marknaden med nya lägenheter. Tills marknaden är ”färdigfylld”, och ”överskottslagret” är utsålt, så kommer inte balans att råda. Dvs, priserna kommer fortsätta nedåt. Åtminstone i segmentet för ”dussinbostäder” som är perfekt jämförbara med varandra. Det borde se bättre ut för exklusiva objekt och lägen. Läs mer om detta resonemang i denna analys hos Spanishpropertyinsight.
Bland många negativa utsikter för den spanska ekonomins framtid spår Deutsche Bank att bopriserna kommer sjunka ytterligare med mellan 7 och 18 procent fram till 2011.
Ännu mer pessimistiska är konsultfirman Acuna & Asociados, som tror den spanska bomarknaden kommer vara fortsatt pressad ända till 2015.

Som alltid är det lätt att stirra sig blind på nuläget. Precis som ingen trodde att priserna kunde sjunka, för att de hela tiden stigit, så kommer naturligtvis prisfallet att stanna av. Och säkert tidigare än de värsta skräckscenariorna förebådar. Däremot känns det inte som att man ska räkna med att priserna börjar stiga igen, än på flera år. Avslutningsvis, skall det sägas att detta ingalunda kommer som en överraskning. Denna Businessweek-artikel från oktober 2003 ger en skrämmande korrekt bild av framtiden, alltså nuläget.
Förresten, här en graf (från IMF) som visar hur prisutveckling varit i Spanien de senaste åren.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s