Slut på den kinesiska turen?

080808. Händer bara en gång. Vilket turdatum! Enligt kineserna, i alla fall. Igår inleddes OS detta turdatum.

Det har talats om hur Kinas ekonomi boostats inför OS och att det kommer en backlash när allt är över. DIs Mattias Mauritzon skriver om det som en myt:

”OS-investeringarna står för mindre än 0,5 procent av de totala investeringarna under ett år. Till detta kommer att Peking bara utgör 3,6 procent av Kinas totala ekonomi. Till skillnad från många andra OS-arrangörer, som upplevt en ekonomisk nedgång året efter OS, är risken därmed liten för att Kina ska dras med i fallet om Pekings tillväxt rasar till följd av kraftigt minskade investeringar.”

Det låter ju vettigt och rationellt och så. Men de som spekulerar i att den kinesiska börsen ska falla efter OS, bör nog titta mindre på fakta och lyssna mer på känslan. Särskilt i oroliga tider styrs ju börsen som bekant mycket av det ökända ”sentimentet”. Är det hopp eller förtvivlan som gäller just idag? Få se, hur känns det i maggropen? Jomen, det kom lite dålig amerikansk bomarknadsstatistik, så det är nog en släng av förtvivlan idag med, tack…

Och eftersom tillväxtmarknaders börser egentligen inte borde gå bättre än andras, kan det vara en bubbla på de kinesiska börserna. Och då kan ju en så psykologiskt viktig markör som slutet på OS, mycket väl fungera som tändande gnista.

Igår – 080808 – så rasade ju börsen i Shanghai med 4,5 procent. Turtalet till trots. Är det investerare som redan tar ut baksmällan i förskott?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s