Lång baksmälla väntar i Spanien

Precis kommit tillbaks från semestern i Altea, på Costa Blanca. Costa Del Sol är omdöpt till ”Costa Del Crash”, men samma sak gäller även här. Hela Spanien är påverkat av en rejäl punka på bostadsbubblan. Och vi pratar ingen liten pyspunka…

Bland mäklarna som jag talade med, pendlar framtidssynen från de flestas pessimistiska tro om att ”det kommer bli värre, vi är bara halvvägs ner i skiten” till den mest optmistiska som nöjer sig med att hoppas på att: ”botten måste vara nådd, det kan inte bli värrre än så här!”

Detta sker mot bakgrund av att antalet fastighetsförsäljningar rasat med 41% i Alicante-området det senaste året. Många säljare vägrar fortfarande att släppa sin bungalow eller lägenhet till de nya priserna som gäller. Endast de desperata säljer, till de ”skambud” som läggs fram. En mäklare beskrev det som att ”förra året så tittade de åtminstone på lägenheten innan de började pruta, nu börjar de med att fråga om säljaren kan tänka sig gå ned 30% i pris innan de ens bemödar sig att gå på visning…”

När det är som värst brukar det vara läga att köpa. När ingen annan tror på stigande priser. När himlen är som mörkast, det är ju då man ska gå in i marknaden. Men frågan är om det inte kan bli lite värre till innan det planar ut? Det känns så, eftersom den spanska ekonomin till så oerhört stor del beror på byggsektorn som tvärnitat, och konsekvenserna av det på arbetslösheten precis börjat skönjas. Den beräknas stiga ännu mer, från Europasämsta närmare elva procent till kanske uppåt femton (!) som mest. Regeringen Zapatero gör vad den kan för att undvika att prata om ”kris”, till den grad att den förlöjligas för verklighetsförnekandet av dagspressens skämtteckningar. Därmed är inte krismedvetandet tillräckligt etablerat, alltså har inte de sista spanjorerna insett det bistra läget, och först när siste spanjoren fattat att det är hårda tider som väntar, DÅ är botten nådd. Ska vi säga om ett år? Beror ju så klart på hur omvärlden utvecklas också. Hur snabbt den globala finanskrisen verkar ut, och hur tillväxten bromsar in runt om i världen.

Till sist, tre bilder säger mer än alla mina ord om hur det ser ut på bostadsmarknaden i Altea just nu:

”Utnyttja krisen! Otroliga rabatter på lyxbostäder”

Å andra sidan, just de allra dyraste lyxbostäderna går fortfarande bra att sälja. Till ryssarna. Men då ska det vara riktigt exklusivt också och gärna kosta mer än 10 miljoner kronor, annars tittar de inte på det…

…Och då behöver de också inreda på nyrikt ryskt manér, så därför har det nyligen öppnat en Versace inredningsbutik i Altea!

Så det är nog inte till ryssarna som spanska ”Arla” – Leche Pascual – vänder sig till i sin konjunkturanpassade kampanj ”Vinn betalningen på ditt bostadslån!”:

”Pascual ger dig tillbaka det som ditt bolån tar ifrån dig”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s