”Rysk roulette med finanssystemet”

Lehman Brothers som just nu är ”konkursmässigt”, har en gigantisk balansräkning. Jättestora skulder, och jättemycket fordringar. 600 miljarder dollar i tillgångar som vid en konkurs ska likvideras. Om allt ska ut på marknaden samtidigt blir det kraftiga prisfall, och ännu mera press på finansmarknaden. Därför vore det bästa att lyckas få Lehman Brothers att sakta tyna bort i någon mera kontrollerad form av aktiv dödshjälp, snarare än en brutal konkurs. Men eftersom finansminister Paulson inte tänker rädda Lehman, så ”spelar han rysk roulette med det amerikanska finansiella systemet”, skriver NYT-kolumnisten Paul Krugman i en mycket intressant analys av vad som gått snett på finansmarknaden. Inte minst hans resonemang om att vi just nu ser en ”postmodern bankrusning” liknande den på trettitalet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s