Den svarta svanen dök upp till slut

Det som hänt i finanskrisen är att den svarta svanen visat sig till slut. De flesta svanar är vita. Och det finns de som tror att eftersom de aldrig sett någon svart svan, så finns de inte. Men väntar man bara tillräckligt länge så dyker en svart en upp.

Efter att 999 vita svanar passerat förbi, så hade finansmarknaden lärt sig att ”alla svanar verkar vara vita, så vi fortsätter utgå från det”. Vilket ledde till att man tog på sig ännu mer risk för att öka sin vinst. Det hade ju gått bra så här långt… Priset på risk var för lågt. Och så dök den tusende svanen upp. Och den var svart…

Portfolio´s Felix Salmon menar att det måste svida nu för att man ska lära sig en läxa när han förklarar varför det var rätt av amerikanska regeringen att låta Lehman falla:

”Lehman Brothers, like many other banks, levered up during the Great Moderation, in the seeming belief that there was no such thing as too much risk. Its lenders evidently agreed: Lehman’s funding remained cheap, even as it was pouring tens of billions of dollars into hugely risky commercial real-estate transactions where the cashflow didn’t come close to covering interest expenses. In other words, credit, both lent by and lent to Lehman, was massively mispriced.”

Varför var det ingen som såg detta komma? Varför var det ingen som sa ”stop, det här kan inte fortsätta, vi utsätter oss för för stor risk, låt oss vara mindre giriga och köra mer safe nu”?

Därför att den personen hade blivit utskrattad eller fått sparken.

Det är sällan någon som tackar hjälten som förebyggande undvek en katastrof. Eftersom katastrofen aldrig inträffade, så får andra inte reda på att det finns någon att tacka för att de har sina pengar kvar. Istället belönas de som tar på sig mer risk, när det för stunden är det som är mest lönsamt.

Och när svarta svanen dyker upp och allting skiter sig big time. Ja, då är man ju inte sämre än alla andra… Då är man väl dold i massan av loosers. Flockbeteendet belönar rusningen framåt stupet. Flockbeteendet ger sedan också individen skydd mot skammen över att ha gjort något så dumt som att rusa över stupet…

Nassim Nicholas Talebs bok ”The Black Swan: The Impact of The Highly Improbable” är nu så aktuell som den någonsin skulle kunna bli. Läs!

En reaktion på ”Den svarta svanen dök upp till slut

 1. INTRESSANT Alexander men detta har varit kännt länge nu! Det är dag för alla att se och känna till Bill Still, s video Money Masters finns at hitta under under texten: The Money Masters – How International Bankers Gained Control of America

  Läs och leta på orden: ”Carrol Quigley” President Bill Clintons Mentors nu kända bok Leta på ”Tragedy And Hope”

  Beskriver hur England med Round Table Group som skapades 1891 kontrollerar fullt ut FED och tankesmedjan CFR som skapadeS EFTER FÖRSTA VÄRLDSKRIGET 1919 VILKET KONTROLLERAR BÅDA POLITISKA BLOCKEN!

  OFICCIELTT ÄR FED FEDERAL, SANNINGEN ÄR ATT Federal Reserve är en PRIVAT CENTRAL BANK, KOLLA I TELEFONKATALOGEN, DU HITTAR FEDERAL RESERVE PÅ DE PRIVATA SIDORNA I TELEFONKATALOGEN, BREDVID FRAKT FÖRETAGET FEDERAL EXPRESS!

  LETA BARA PÅ ORDEN: Fed Refuses to Disclose Recipients of $2 Trillion, OCH DU FÅR 2 190 000 TRÄFFAR VID sökning efter ”Fed Refuses to Disclose Recipients of $2 Trillion”.

  fed SOM ÄR PRIVAT VÄGRAR ATT TALA OM VART 2 TRILLION AV BAILOUTEN HAR GÅTT!

  RESULTATEN ALEXANDER ÄR ATT VAD DU ÄN TROR SÅ KOMMER BÅDE DU OCH JAG ATT RÅKA UT FÖR HYPER INFLATION RUNT 2009 – 2010! SOM TYP WEIMAR REBUBLIKEN HADE 1929

  ISLAND HAR NU I SLUTET AV 2009 FÖRLORAT NÄSTAN 50% AV VALUTANS VÄRDE PÅ GRUND AV DESSA FRUKTASVÄRDA BAILOUTS!

  HEJ O VAR RÄDD OM OSS

  >>FLER FILMER FINNS PÅ http://WWW.VAKEN.SE

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s