Inte självklart att amortera

DI skriver om valet mellan att amortera på bostaden eller inte. Intressant hur olika de två privatekonomerna svarar:

”Jag tycker egentligen alltid att alla ska amortera. Undantaget är unga familjer som kanske blivit tvungna att ta hela sin buffert till kontantinsatsen för ett bostadsköp. Till dess att de har byggt upp ett buffertsparande för oförutsedda händelser tycker jag att det är okej att ha lånet amorteringsfritt, men alla andra borde betala av”, säger Ann-Sofie Magnusson, privatekonom på Ikanobanken till Di.se

Att jämföra med Ylva Yngvesson, chef på institutet för privatekonomi på Swedbank. Hon rekommenderar inte amortering som en sparform:

”Nej, tiden hjälper konsumenten både som sparare och som låntagare. För sparandet har du ränta på ränta-effekten som gör beloppet på sparkontot större, och för lånet har du inflationen som draghjälp. Speciellt nu när inflationen är hög urgröper den lånets reella värde under förutsättning att man har jobb och får del av löneökningar”

Enligt DI så utgår Ann-Sofie Magnusson från att en bankkonsument aldrig kan få högre garanterad ränta på sitt sparkonto än vad man får betala ränta på lånet. Men det stämmer inte. Flera vänner till mig har rörliga bolån kring 5,7 procent. Man kan få över 6 procent sparränta (med statlig insättningsgaranti) hos några av nischbankerna idag. Alltså stämmer det inte för alla att bolån alltid är dyrare än sparränta.

Men Ylva Yngvessons resonemang borde också kompletteras med: ”det som spelar roll är realräntan”. Och så länge den är positiv kostar det faktiskt pengar att konsumera pengar idag istället för imorgon, konstigt vore annars.

Sammanfattningsvis: det är inte ”lönsamt” i sig inte att ha lån, men det är heller inte alltid lönsamt att betala av på dem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s