Hyperaktiva marknader

Jessie Eisinger skriver i senaste numret av Portfolio om hur omsättningen på börsen rusat i höjden de senaste tio åren. Mycket på grund av hedgefonderna. Han menar att den långsiktige investeraren är i det närmaste utrotningshotad. Och att den stora omsättningshastigheten skapar onödig volatilitet, lockar till sig daytraders och allt som allt sabbar det för investerare som går på fundamenta:

”Though volume increases every year, intelligence doesn’t. Short-termism and noise distort company decisionmaking, and managements are forced to try and please investors who want to jump in and out of stocks with little friction.”

En lösning han för fram är en skatt på transaktioner:

Which brings us to what may be a very controversial solution to all this, an old idea that can be new again: a tax on short-termism. We should have a small transaction tax on all financial trades. The more you trade, the more you pay… the usual suspects would rise with a passel of objections. They would say the tax would stifle innovation and efficiency. But to let those words stand as descriptions of what has been happening in markets lately is to concede the debate. Experimentation would be a better word than innovation to describe what the Wall Street firms have been doing.”

Finanskrisen har väckt debatten om Tobin-skatten till liv igen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s