Fler säljer innan de köper bostad

Enligt Skandiamäklarnas statistik, som återges i denna artikel på Svd.se, så väljer idag 44 procent (ifjol 16) att sälja sin gamla bostad innan de köper ny. I stockholm är siffran 57 procent (ifjol 13) för de som säljer först. Snacka om att finanskrisen och sjunkande bopriser fått folk att bli rädda för att sitta fast med Svarte Petter på bostadsmarknaden!

En intressant nyhet i artikeln är att Fastighetsbyrån erbjuder kunder att ”reservera” en bostad i 30 dagar för 0,5 procent av köpeskillingen som ”pant”. För den som vill köpa, men först vill sälja för att se att man har råd. Dock så förlorar man ju panten, om man inte fullföljer köpet. 0,5% av 4 miljoner (som en ”billig” större lägenhet eller en liten villa i centrala Stockholm kan kosta) är 20 000 kr. Har man råd att förlora det, så kan det ju vara värt risken. Eftersom man kan förlora långt mycket mer om man inte får ut lika mycket för sitt eget boende som man trott.

Bäst är ju i alla fall att ha ordentliga marginaler i kalkylen. Och kanske vara helt säljklar INNAN man kikar på nya drömbostaden. Hittar man den, kanske man hinner lägga ut sin egen till försäljning innan budgivningen ens börjat på det man vill köpa. Och i en sjunkande marknad, gäller det att sälja fort som attan!

Förresten, Stellan Lundström på KTH kommenterar ”sälja först”-trenden så här för di.se:

”Det vi ser nu är en återgång till hur det var 1996-1997 när marknaden började eskalera. Då sålde man först och köpte sedan och då tog det längre tid ute på marknaden”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s