”Massan har fått oförtjänst dåligt rykte”

Johan Norberg gör i sin DI-krönika idag en intressant koppling mellan finanskrisens syndabockar och James Surowieckis bok ”Wisdom of Crowds” som kom för fyra år sen. Den boken är i allra högsta grad aktuell idag som förklaring till hur det kunde gå som det gick:

Massan är dum om den tänker i grupp. Massan är smart om dess ”kollektiva” beslut, bygger på ett snitt av individuella, av varandra frikopplade, åsikter. Alltså, en marknad där aktörerna inte sneglar nervöst på varandra, utan bidrar med sina egna originella värderingar.

Norberg applicerar Norberg Surowieckis resonemang på de felprissatta bostadsobligationerna i USA:

”Först i början av 2006 öppnade en marknadsplats för bostadsobligationer, ABX.HE. Utomstående fick ett incitament att granska obligationerna och de som trodde att de var övervärderade kunde blanka – låna för att sälja. Under andra halvan av 2006 sjönk priserna sakta men säkert och efter årsskiftet rasade de. ABX.HE hade avslöjat att värdepapperen inte var så mycket värda som alla hade trott. Världen hade kanske sett annorlunda ut om börsen hade öppnat några år tidigare.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s