Hur lågt kan bankerna sjunka?

Dagens Aftonbladet har boräntan på förstasidan:

”SÅ FÅR DU BANKERNAS HEMLIGA SUPERRÄNTA – Tipsen som kan få ner ditt lån under 3 procent”

Artikeln bygger på uppgifter från Comboloan.se. Bankerna brukar svara att ”det som folk skriver in på den sajten stämmer inte, det går inte att få så låg ränta”. Så kan det nog vara ibland, men även om Comboloan inte kan ståta med mycket faktagranskning (man var t ex för slapp med det när man senast utsåg vinnare i tävlingen ”Räntekungen”) så har man nog oftare rätt än fel, och sajten fyller därmed en viktigt funktion.  Men 2,2 procent 3-månaders boränta som ”bästa förhandlaren” fått enligt faktarutan i artikeln, det kan inte stämma med mindre än att banken går back eller åtminstone gör plusminusnoll-affär på låntagaren. Till exempel lär upplåningskostnaden för SEB just nu vara 2,31%. Ovanpå det skall lägas den marginal man vill ha. Historiskt har det handlat om ett påslag om 80-100 punkter. Men trenden för marginalerna var nedåt fram till finanskrisen. Som lägst hade man väl ett påslag på i snitt 40-50 punkter (se Finansinspektionens rapporter om detta för mer bakgrund). Om nuvarande nivå är någonstans däremellan, så borde det vara rimligt att landa strax under 3 procent om man är en hyfsad kund, och står på sig i förhandlingen. Men det här skiljer sig nog en hel del från bank till bank. Och även mellan lokala kontor inom samma bolag!

För övrigt sänkte Länsförsäkringar sin officiella 3-månadersränta idag till 3,10. En annan bra benchmark i sammanhanget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s