Räntekung med kronan på sned

Det var ett kul upplägg, från en sajt som har en bra grundidé. Tävlingen ”Räntekungen” från bolåneprisjämförelsesajten (wow, vilket ord!) Comboloan.se. Idag utsågs vinnaren, som är den som ska ha lyckats förhandla sig till den lägsta bolåneräntan. I själva verket en drottning i Katrineholm. Snabbt toppade storyn DinaPengar.se. Det var ju så sensationellt: hon lyckades få en boränta som var lägre än styrräntan! I Comboloans pressmeddelande berättar vd Fredrik Giers att hon förhandlade sig till en rörlig ränta på hela 0,52 procent (jag antar att han menar ”procentenheter”) under styrräntan. Han talar även om att ett femtontal tävlingsdeltagare lyckats med bedriften att få en boränta under styrräntan!Vilket alltså betyder att det blir en förlustaffär för banken.

Men kan detta verkligen stämma?

Nej. I vilket fall som helst så visar det sig att vinnaren av ”Räntekungen” inte fått en rörlig ränta (som pressmeddelandet säger) utan har ”övertagit” föregående husägares bundna lånevillkor som löpte ut ett år senare. Alltså tog banken några hundralappars förlust (lånet är på 300 000) för att vinna en kund. Den lägre räntan skulle ju bara gälla ett år framåt. Bra deal för banken, skulle jag säga.

Bra deal för Comboloans marknadsföringskonto, eftersom i alla fall Expressens okritiska artikel i DinaPengar gav Comboloan fin redaktionell reklam.

Dålig deal för Comboloans trovärdighet.

Lärdom: det som är för bra för att vara sant, är oftast det.

3 reaktioner på ”Räntekung med kronan på sned

  1. Ang räntekungen:
    Som tillägg till din kommentar kan sägas att säljaren troligen använt överlämnande av lån med fördelaktig låg ränta som argument för att pressa upp priset. Mao har säljaren troligen fått betala något mer för huset.

    För som sagt ”there is no such thing as a free lunch!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s