Förvaltare kan slå index. Och jorden är platt.

Så länge som man brändes på bål om man råkade säga att jorden är rund, så var den allmänna uppfattningen att jorden är platt. Om alla andra tror på det, så måste det ju vara så, eller hur?

De som idag säger att det är svårt att slå index på sikt (med mindre än att man använder sig av insiderinformation) riskerar inte brännas på bål. Men deras tro på effektiva marknader, som bakar in all tillgänglig information i aktiepriset, är ändå inte särskilt populär. Folk vill tro att det går att göra klipp. Folk vill tro att man kan bli ekonomiskt oberoende genom att låta PPM-piloterna förvalta sina orangea pengar. Folk vill tro på aktietips. Precis som många vill tro på horoskop.

Inte så konstigt då att vi tillåter ”aktiv förvaltning” att kosta skjortan. Den som betalar 1,7% i förvaltningsavgift för en fond gör det i förhoppning om att förvaltarna vet något som ingen annan vet. Men återigen har det bevisats att så inte är fallet.

I dagens DN Ekonomi återges summan av kardemumman i boken ”Efficient Portfolio Management” som skrivits av Martin Nilsson och Jonas Fischerström vid EFG Investment Bank, tillsammans med professor Lars Vinell:

-De stora bankerna ger en missvisande bild när de talar om sin aktiva förvaltning, som syftar till att överträffa börsindex. Men i verkligheten följer förvaltningen index, även om den ofta ger sämre avkastning… Kunderna får dock betala höga avgifter, som motiveras med den aktiva förvaltningen…

Samma slutsats drog Morningstar nyligen i en genomgång. Och det är inte första gången detta påpekas. Men det verkar som att ingen vill lyssna på talet om att jorden inte är platt…

Nu ska jag återgå till att välja ITP-fonder. Valet står mellan ett försäkringsbolag som är dyrt och ett som är nästan lika dyrt vad gäller avgiften (”kapitalavgift”) som man måste betala för att överhuvudtaget få möjligheten att välja fonder som i sin tur är behäftade med dessa ohemula förvaltningsavgifter. Och ingen erbjuder någon möjlighet att kolla att portföljen är rätt balanserad vad gäller risk.

Var finns ett gäng prisvärda indexfonder och en bra konstruerad räknesnurra när man som bäst behöver dem???

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s