”Bli rik – lita inte på rådgivare”

Fond- och investmentbolaget Spiltans vd Per H Börjesson har tydligen en bok på gång: ”Så här blir alla svenskar miljonärer”. Kanske en riktigt ”amerikansk” investeringsbok på svenska? Det verkar så, för i DI-artikeln som ger uppmärksamhet åt hans bokprojekt ger han i alla fall fem råd för hur man ska gå tillväga. Det borgar för konkret prosa och raka råd, kryddat med lite personlig frmagångssaga. Återstår att se om det blir lika underhållande att läsa som Donald Trump. Men de fem råden är i alla fall långt ifrån flummiga:

  1. Lyssna aldrig på finansiella rådgivare och mäklare.
  2. Sätt av 10 procent av din lön varje månad och placera långsiktigt.
  3. Välj fonder med aktiva förvaltare, inte ”dolda” indexfonder som i stort följer index, men tar ut högre avgifter än rena indexfonder.
  4. Skapa en aktieportfölj med sju till nio bolag för att sprida risken. Gärna en portfölj med investmentbolag.
  5. Behåll dina aktier. Bry dig inte om tillfälliga svängningar om du tror på bolaget.

Det som väcker mest ont blod är råd nummer ett – att skita i vad ”proffsen” säger att man ska göra. Motiveringen är att de oftast bara är ute efter att skapa handel, få folk att känna att de bara måste köpa eller sälja. Allt för att dra in pengar på courtage. Läs förresten här hur man som rådgivare vaknar upp en morgon med så mycket självförakt för sitt courtagehoreri, att man väljer att söka frälsning hos indexguden istället.

Kommentarerna på Di.se rör just detta första råd. Mycket intressant att läsa hur olika sidor av marknaden tar emot den brandfacklan.

”Nä, nu är du dum mot oss. Vi gör visst ett bra jobb”-reaktionen:

”Jvla skitsnack. Förstår han egentligen konsekvenserna av sina ord när Sven Svensson skall göra sina egna analyser av konjunkturen, bolagsvinster och marknadsutveckling. Mäklare & Analytiker har en viktig funktion och hade Spiltan betalat för råden hos en riktig aktör hade hans erfarenheter varit de motsatta. Att jaga billigt courtage har sitt pris vilket folk fick lära sig 2001-2003 och 2007-2008. Lär er någongång.”

”Och varför ska vi lita på just dina råd?”-reaktionen:

”Sätt ihop en bok full av sjävklarheter som sen dumma Svensson köper !
Vi ska inte lita på rådgivare men vi ska lita på en bok full av råd?
Vi har redan slagit fast att en Apa kan pricka in bra aktier på börsen så vad gör denna snubbe mer pålitlig än andra? Alla kan ha tur! Köper Svensson hans bok gör ni honom rik och ni sitter med en bok full av råd som definitivt inte garanterar ökad rikedom. Snälla bli inte som USA där alla skriver böcker om hur man blir rike, att ta sig ur skuldfällan etc…
Banktjänsteman”

”Drabbad av dåliga råd, jag instämmer”-reaktionen:

”Tyvärr, stämmer det vad Spiltan säger. Har under 2007 haft en rådgivare som under hela sommaren pläderade för köp av Ericsson, den är på väg mot 35 kr. I själva verket var den på väg mot 14 kr som bekant. Behöver det sägas att jag lämnat denne rådgivare för gott. Skälet till att rådgivaren pläderade för Ericsson var att banken låg med ett eget lager av aktier den vill sälja ut innan raset kom!!
Handlare Johansson”

”Jag erkänner, så här gör vi hela tiden. Smisk på mig!”-reaktionen:

”jag jobbar som maklare i london och kan bara instamma, denna bransch e full av folk som bara vill tjana pa transaktioner och ger lojliga och amotormassiga rad om ftg elr marknader d inte vet ett skvatt om bara for att fa klienten att trada…..
broker”

”jag har jobbat som analytiker på erkända investmentbolag och i:banker. det enda jag kan säga är att man tyvärr måste rätta sig efter alla andra-… det är inte viktigt att få rätt, utan, det som är vitkigast rä att inte bli ensam! det är mkt bätte att ha fel som alla andra än att ha ensam rätt helt ensam.. märkligt som det låter! majoriteten av analytiker rättar sig efter konsensus siffror och så fungerar spelet.. vad gäller mäklarna.. haha…ja du, Mahmud ahmadinejaad framstår som mer rationell jämfört med mäklarna hehe… de som inet förstår detta har inte hängt med bakom kulisserna i investmentbranchen..

El Magico!
fd analytiker”

Sista ordet går till en anonym artikelkommentator på dis.e som påminner oss om det som borde vara uppenbart:

”If stock market experts were so experts, they would be buying stock, not selling advice”

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s