”Bilbarnstolar är onödiga”

Freakonomics-ekonomen Steven D. Levitt, pop-ekonomi-litteraturens främsta företrädare, är även småbarnsförälder. Och nu upptäcker jag att han lyckats vrida och vända rejält på ännu en vedertagen sanning.

Den här gången handlar det om nyttan med bilbarnstolar. Han menar att barn över två år klarar en svår krock lika bra med vanligt trepunktsbälte. Utan bilbarnstol. Att den helt enkelt är en onödig utgift för småbarnsföräldern, om det inte vore för att barnen faktiskt sover bättre i en sådan på långtur…

I och för sig verkar det som att det är skillnad på hur mycket extra säkerhet amerikanska respektive europeiska bilbarnstolar tillför, till fördel för de senare. Och eftersom länken till hans ”academic paper” om detta inte funkar har jag inte kunnat granska ”bilbarnstolsbluffen” närmare. Men på hans blogg får man en sammanfattning och kan läsa hur mycket mothugg han fick efter artikeln.

Till och med mer kritik, säger han, än efter sitt kontroversiella utspel om att p-pillret ligger bakom sjunkande brottslighet i USA (en generation oönskade barn som skulle fötts in i svåra förhållanden och som därför skulle gett samhället många nya brottslingar, blev aldrig födda…).

Det är den typen av statistikgrävande för att ta död på myter som utmärker Levitt som ekonom.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s