Toppförvaltaren som säger sanningen

I Dagens DN Ekonomi finns en liten blänkare med nye vd:n för Första AP-fonden, som går från chefsjobbet på SEB Investment Management. Med endast sex ord underkänner han (utan att tänka på det?) den egna branschen:

DN: Många av SEB:s fonder hade svårt att slå index förra året när du var chef. Hur går det nu för pensionärernas pengar i AP-fonden?

Generellt har förvaltare svårt att slå index och förvaltningsmodellen på SEB och AP-fonden gör att jag inte är delaktig i förvaltningen. Jag har inte förvaltat pengar på många år.

Johan Magnusson säger inte bara att det inte är hans fel att hans anställda inte lyckats leverera, han väcker återigen den stora frågan varför vi betalar så sjukt mycket pengar för att ”experter” ska förvalta våra pensionsslantar på ett sätt som är mer eller mindre lika framgångsrikt som att låta slumpen avgöra vad man ska investera i?

Till skillnad från Johan Magnusson och alla de andra, så tar ju de berömda aporna – som kastar pil på börstavlan – bara en banan i förvaltningsavgift…

By the way, så rekommenderar han inte folk att ha aktier på kort sikt just nu. Men om man verkligen kan säga när det är rätt tidpunkt att gå ur och in i aktiemarkanden, så borde man ju också kunna slå index (som aldrig tajmar sig självt rätt, utan bara ”är” där hela tiden i ur och skur). Så hur stor vikt ska man fästa vid den prognosen?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s