Skinnad på rörlig ränta

Bankerna har slutat sälja helt trörlig ränta med hänvisning till att den är så dyr att låna upp på den stökiga finansmarknaden. Istället hänvisar man till sin 3-månadersränta (utom t ex Danske Bank som har 1-månadersränta).

Men de kunder hos t ex Handelsbanken som har rörlig sen tidigare betalar kanske en 3,30-3,40 för den. Alltså typ 50-60 punkter dyrare än vad de skulle om de gick över till tre-månadersränta. Kan det verkligen motiveras med att det skulle vara så mycket som 60 punkter dyrare för banken att låna upp riktigt kort? Eller är det så att eftersom den helrörliga räntan inte längre ”sätts ut i skyltfönstret”, så går det inte att jämföra med andra banker, så där kan man ta ut större marginaler utan att så många kunder upptäcker det. Och de som upptäcker att de betalar för mycket går då över till tre-månaders, och blir därmed mer bundna till banken. Banken får trognare kunder. Bingo för banken!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s