Riksgälden spelar högt med statens pengar

I dessa tider, då ”spekulation” är ett skällsord mer än någonsin, så läser jag i dagens Svd att Riksgälden ägnar sig åt valutaspekulation på hög nivå. Enligt artikeln har man gjort det sedan 1992 för att tjäna pengar så man snabbare kan betala av på statsskulden. Enligt uppgift ska Riksgälden ha dragit in 18 miljarder kronor genom åren på denna spekulation i vilka valutor som är över- respektive -undervärderade. Nu senast gick man in tungt i en placering som satsade på att dollarn var undervärderad gentemot euron. Det gav en vinst på 2,5 miljarder!

Första tanken var: ”men hur kan Riksgälden få ägna sig åt sådan riskabel spekulation med skattebetalarnas pengar?”

Andra tanken var: ”men vad bra att de tjänat så mycket och vad duktiga de verkar vara…”

Tredje tanken kom sen: ”…eller så har de bara haft en massa tur. I såna fall blir det svettigt att förklara varför man förlorar några miljarder nästa gång som man spekulerar tungt och det går illa istället. Och då kommer debatten om huruvida Riksgälden ska få ta sådana risker. Tills dess kommer Finansdepartementet bara klappa dem på huvudet och vara glad för att de drar in stålar!”

Bo ”George Soros” Lundgren kallar själv sin spekulationsboss Bengt Rådstam (chef för portföljförvaltningen i utländsk valuta) för ”skattebetalrnas glömda hjälte”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s