Rädslan att förlora störst hos småsparare

Det är sedan tidigare känt att känslorna av rädsla inför en hotande förlust oftast är starkare än känslorna av förväntan inför en möjlig vinst, vilket kallas ”förlustaversion”. En amerikansk forskargrupp skriver nu i det kommande numret av vetenskapstidskriften Pnas att börsmäklare har lättare att stå emot denna förlusträdsla än småsparare. De menar att det beror på att proffsen lärt sig bemästra sina känslor.

”Överlag ogillar vi förluster mer än vi gillar vinster, både sett till hur vi beter oss och till hur vi reagerar fysiologiskt, men det verkar som att vi har förmågan att ändra på det”, säger forskningsledaren Peter Sokol-Hessner i en kommentar.

Men kanske är det bara så enkelt att börsmäklare har lättare att hålla huvudet kallt eftersom de oftast spelar med andras pengar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s