Svenskarna för optimistiska?

Domedagsrapporter idag från OECD (Världsekonomin befinner sig mitt i sin djupaste och mest synkroniserade recession i vår livstid”) och KI (”Största BNP-raset i modern tid”) om framtiden för ekonomin.

Samtidigt så ökar bopriserna igen i Sverige, nu när marknaden dopats av sjukt låga räntor. Swedbanks senaste barometer visar också att svenskarna blivit mindre pessimistiska jämfört med i somras:

”Det är kanske många som tänker ”snart måste vi nå botten”. Men utifrån ett arbetsmarknadsperspektiv har vi en ytterligare försämring framför oss. Vi har absolut inte sett bottenläget. Jag tycker att siffran är intressant låg, säger Cecilia Hermansson.”

De flesta (men inte alla) ekonomer tror alltså vi kommer åka mycket djupare ner i skiten innan vi får bottenkänning, medan svenska folket tror att vändningen är runt hörnet. Det intressanta är att alla i samhället  inte tror samma sak. Ett tecken på att det är så osäkert och kan gå hur som helst. Singla slant, det är en bra prognosmetod idag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s