SBABs bolån inte billigast hos SBAB

Det verkar som att SBAB köper sig marknadsandelar genom att låta andra sälja lånen billigare än SBAB själva.

Bakom ICA Bank, Ikano och Länsförsäkringars bolån ligger SBAB. Det fick jag höra när jag frågade killen på Erik Olsson Fastighetsförmedling vilka som ligger bakom de bolån mäklaren erbjuder under varumärket ”Bättre Bolån”. Jag frågade då hur det kan komma sig att bolånet blir dyrare hos SBAB direkt, än om jag tecknar det via Erik Olssons säljare. Han svarade att de har en deal med varandra som bägge vinner på (eller ”det är en win-win-situation”, som han uttryckte det): ”vi förmedlar kunder till SBAB, och de ger oss rabatter till våra kunder”.

Följande erbjöds jag: 1,78 % för 3-månaders bindningstid (att jämföra med att jag skulle få 1,93 % under samma förutsättningar hos SBAB direkt på deras hemsida), med ytterligare 15 punkters rabatt under första året (1,63% ränta alltså). Det intressantaste av allt är att jag skulle få ytterligare 30 punkters rabatt om jag även sålde mitt boende via Erik Olsson. Då skulle räntan under första året hamna på 1,33%. Ett mycket starkt ekonomiskt incitament  att välja just den mäklaren. Mycket smart av Erik Olsson! Och ännu smartare blir det när man förstår att detta nog är Erik Olssons sätt att ”ta betalt” av SBAB för att skicka dem kunder. För idag får man ju som mäklare inte ta betalt för kredittjänster. Det blir först möjligt med den nya fastighetsmäklarlagen som är försenad och kanske kommer i mitten på 2010.

Erik Olsson tjuvstartar i gränslandet för det tillåtna, och kommer säkert vinna kunder på detta.
SBAB kan priskonkurrera i smyg, utan att göra sina gamla bolånekunder arga över att de betalar för mycket.

Som Erik Olsson-killen i telefonen sa: ”en win-win situation”…

(För övrigt så berättade han att bästa räntan får man om man lånar mer än 2,5 miljoner, men inte låter lånebeloppet överskrida 65% av bostadens värde. Det är de två brytpunkterna som SBAB uppenbarligen använder för sina kalkyler. )

En reaktion på ”SBABs bolån inte billigast hos SBAB

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s