Falsk trygghet bakom våren på bomarknaden

Räntorna, visst, men Finanskrisen fortsätter ju skörda allt fler offer på arbetsmarknaden. Tja, Mats Wilhelmsson, professor i fastighetsekonomi på KTH förklarar vårens överraskande uppgång i bostadspriserna med övertro på den egna situationen, att andra kan förlora jobbet, men inte jag… Klassisk psykologisk mekanism.

3 reaktioner på ”Falsk trygghet bakom våren på bomarknaden

 1. Hej Alexander,

  Visst är det fascinerande hur lätt vi människor ”lurar oss själva”, vi vet egentligen att botten inte är nådd (arbetslöshet, konkurser, osv.) men vi väljer i allmänhet att se optimistiskt på framtiden, tex ”andra kommer att förlora jobbet men inte jag”. På samma gång eldas bostadsmarknaden (och övrig konsumtion) på av sjunkande räntor och annan stimuli.

  Lite nyfiken på hur du ser på medias (=journalisters) ansvar för att hjälpa allmänheten hantera privatekonomin med ett mer balanserat och långsiktigt perspektiv. Personligen tycker jag att journalister (pekar absolut inte specifik på dig) har en tendens att stanna vid att ”rapa” statistik och annan fakta.

  Hälsningar Magnus Alebo
  VD Bostadsagenten (Fastighetsmäklare)

 2. Jag tror framför allt på skolans roll i sammanhanget. Privatekonomi borde upp på schemat så att man från början har de mentala redskapen för att navigera ekonomiskt genom livet.
  Vi journalister borde låta bli ett och annat knäck. Alltså låta bli att göra inslag eller skriva artikel så fort det kommer ny Mäklarstatistik om de siffror som kommit är för dåliga kvalitativt för att kunna dra några rejäla slutsatser. Alltså rapa mindre siffror och måla upp mer tendenser. Åsså kan kan man aldrig upprepa kloka råd tillräckligt många gånger. Som t ex att sprida risker, inse att med högre avkastning kommer risk, att en bostad inte alltid är en bra investering (det är ett boende) osv. Inte tröttna på att säga det man tror är uppenbart men som vi tenderar att (vilja?) glömma bort…

  /alex

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s