Bopriser upp på kort sikt – ned på lång sikt

DN.se just nu: ”Räkna med boprisfall – trots sänkningen”

DI.se just nu: ” Räntedumpning lyft för bopriserna”

DI-artikeln bygger på SBABs mäklarbarometer (se inlägget nedan) och handlar om hur det förväntas bli på kort sikt, max två kvartal framåt.

DN-artikeln bygger på intervju med Bengt Hansson, analytiker på Statens bostadskreditnämnd (BKN), som spår  att det tar många år innan marknaden vänder upp igen, trots Riksbankens halvering av räntan till 0,5 procentenheter:

”Riksbanken håller bostadsmarknaden under armarna just nu. Man skjuter de fallande bostadspriserna framför sig. Jag tror bostadspriserna faller cirka 20 procent innan de bottnar om 3till 5 år”

Han får i artikeln bl a stöd av Annika Winsth, chefekonom på Nordea:

”Arbetslösheten kommer att hinna ifatt. När vi får 11 – 12 procent arbetslöshet så blir folk nervösa. Vi sagt bostadspriserna ska ned 10–15 procent 2009 – 2010”

Jag tror också vi har ett bear-market-rally på bostadsmarknaden just nu. Om det inte vore mitt hus och hem, utan bara en investering, så skulle jag sälja ”bostadsaktierna” idag och ligga kontant ett tag i hopp om att köpa tillbaka dem billigare om något år…

Men jag är inte bombsäker. Intressant att det är så förvirrat just nu om vartåt det är på väg. Därför ska man vara extra försiktig med att tro för mycket på vad förståsigpåare säger. Lyssna på alla, och var skeptisk mot allt. Bilda dig en egen uppfattning som du följer. Och var försiktig. Framför allt, räkna med en kalkylränta på 6 procent innan du funderar på att slå till genom att låna till ett bostadsköp idag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s