Självuppfyllande profetia?

riksbankenRiksbanken räknar med att bopriserna ska falla igen till hösten. Och allt fler spekulanter säljer nu först, av rädsla för att hösten blir mörk på bomarknaden. Experter och vanligt folk resonerar rationellt: På grund av att räntan inte kan bli lägre samtidigt som arbetslösheten kommer stiga, så är det mer troligt att priserna går nedåt än uppåt.

Om alla tänker så här blir det en självuppfyllande profetia. Men samtidigt så kommer då utbudet minska – man säljer inte om man inte måste flytta, om priserna upplevs som tillfälligt pressade. Annars väntar man nog ut bättre tider. Det kan bli en motkraft som bromsar nedgången. Kanske kommer priserna bara ligga stilla, summa summarum?

Bara om folk tror på djup och långvarig nedgång, kommer folk att sälja ändå och skynda sig att sälja innan det blir ännu sämre betalt. Men för att hamna där krävs nog en rejäl överraskning på räntehöjarsidan kombinerat med överraskande stora varsel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s