Kommunikationshaveri på Röda Korset

9 juni: TT går ut med nyheten om bedrägeri på Röda Korset, och att det handlar om att miljonbelopp ska ha försnillats. På Resumé skriver man att kommunikationschefen Johan af Donner misstänks för bluffakturor. På kvällen ser jag att Aktuellt toppar nyhetsblocket med nyheten om att ”En av Röda Korsets chefer misstänks ha svindlat organisationen på stora summor genom att ställa ut falska fakturor.”

Samma dag lägger Röda Korset ut ett pressmeddelande på sin hemsida om att de polisanmält chefen.

11 juni, två dygn senare: Nu dementerar Röda Korsets ordförande Bengt Westerberg att det skulle handla om något bedrägeri:

”Det finns inte alls några misstankar om förskingring”, säger han till Dagens Industri.

Det handlar om att af Donner anlitat ett tryckeri som han själv extraknäckt för utan att redovisa det för ledningen, vilket bryter mot deras policy. Men även generalsekreterare Christer Zettergren tonar nu ned allvaret i DI-artikeln. På frågan om det idag finns misstankar om att några insamlade pengar förskingrats från Röda Korset, svarar han ”nej”. Så också på frågan om han misstänker att tryckeriet skickat falska fakturor.

Mycket märklig soppa (Fler detaljer om turerna i denna Resumé-artikel). Framför allt mycket klantigt hanterat av Röda Korset. Under de här två dygnen så har säkert några miljoner svenskar nåtts av nyheten att ”chefer på Röda Korset förskingrat pengar”…

Dementin kommer inte att nå ut till ens en bråkdel av de som tagit del av den första nyheten. Stor skada har åsamkats Röda Korset, dess förtroendekapital har devalverats. Om det nu är så att af Donner inte misstänks för någon svindel, varför har då Röda Korset inte stoppat dessa rubriker tidigare under de två dygn som passerat? Varför kastade man eld på brasan genom att polisanmäla och lägga ut eget pressmeddelande om misstankarna?

Ett sådant informationshaveri hos en organisation som är så beroende av media och allmänhetens förtroende får bara inte hända.

Om det nu inte är så att det finns ännu mera konstigheter i historien som vi ännu inte vet om…

Men i vilket fall som helst måste Röda Korset ta kommandot över nyheten. Börja med att uppdatera hemsidan med ett nytt pressmeddelande, så vi vet var ni står i frågan just idag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s