Jag äter nog för lite smör

Det är riktigt dystert. Finanskrisen har dragit åt svångremmen rejält på Europa. Nuförtiden har vi inte ens råd med den vardagslycka en klick smör kan erbjuda. Åtminstone enligt jordbruksministerns analys av varför efterfrågan på smör sjunkit så pass mycket att EU gått in och stödköpt ytterligare 31 000 ton smör:

”Sedan hoppas vi att konjunkturen vänder och att människor har råd att köpa mat igen”, säger Eskil Erlandsson.

EU köper alltså 31 000 ton smör. Smaka på den! Göran Persson berättade i Figge-dokumentären att Helmut Kohl brukade käka smör under EU-toppmötena. Är detta hans livsverk som lever vidare?

Förresten, var förvarar EU 31 000 ton smör? Vilken europeisk stad får äran att titulera sig ”The official butter-capital of Europe”? Fraktas smöret till en gigantisk kyl som får Lidls centrallager att se ut som en minibar? Jag vill veta mer! Kan inte nån murvel gräva i detta tack?

31 000 ton smör. Säg att man gör av med uppåt 25 g smör på en genomsnittlig EU-macka, då kan man få typ 1 240 000 000 mackor. Det blir drygt tre mackor per EU-medborgare det. Nu är det inte alla EU-medborgare som är i mackätarför ålder, men säg att två tredjedelar är det, då skulle det räckt med att alla potentiella mackätare  inom EU åt fem mackor fler per år, för att vi skulle slippa denna typ av åtgärder.

Jag skall genast gå ut i köket och bre mig ett gäng mackor. Med extra smör.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s