Hur mycket röv måste man slicka i Kina?

Läser i DI en intervju med Roger Eriksson, chef för Sony Ericsson i Kina. Han är mäkta stolt över att idag få delta i paraden tillsammans med militären och 200 000 andra som vill hylla Mao och Folkrepubliken Kina som fyller 60 år. Eriksson – som sa ja på stört när han fick erbjudandet om att paradera – ska stå på ett lastbilsflak och vinka till ledarna:

”Det är inte så ofta man får vara så intim med de kinesiska ledarna. Jag kommer absolut vinka till presidenten och premiärministern.”

Visst är det så det funkar i Kina. Man måste smöra järnet för etablissemanget, blunda för allt vad heter principer om mänskliga rättigheter och sånt. Om man vill göra business i världens snart största ekonomi. Man måste hålla sig väl med landet som finansierat vår konsumtion det senaste decenniet, om man vill kunna sälja grejer till dem. Men det finns väl ändå gränser? Måste man delta i militärparad och vinka till presidenten för att sälja mobilnätverk där borta?

Jag kommer att tänka på ett uttryck jag lärde mig av en diplomat i samband med krisen kring Aftonbladet-artikeln som rörde upp känslorna i Israel. Svenske ambassadören råkade ju då göra dundertabben att be om ursäkt för artikeln, en ursäkt som Carl Bildt senare tvingades ta tillbaka, vilket förstorade upp det hela till de poiltiska dimensioner som historien senare fick. Min vän diplomaten konstaterade torrt att ambassadören hade väl drabbats av en släng ”localitis”. Tydligen ett uttryck på UD för att beskriva hur man efter för många år i värdlandet blir lite för ”intim” med värdarna och deras värderingar, att man till slut skyr konflikt med värdhusse så pass att man glömmer bort vem som är ens egentliga husse.

Har Roger Eriksson kanske också fått sig en liten släng av ”localitis”?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s