Rationella idioter på bostadsmarknaden

Bostadspriserna fortsätter stiga, snart är raset från i höstas helt återhämtat, nya toppnoteringar är i sikte. Svenskarna tror också det skall fortsätta uppåt. Vi har ju just nu världens billigaste boräntor. Få verkar ta intryck av de varningsfinger som höjs om stigande arbetslöshet och garanterat högre räntor runt hörnet. Det är inte ett rationellt beteende. Jag vägrar tro att så särskilt många bygger sina kalkyler på dagens räntor. Kopplingen ränta-bopriser måste snarare vara indirekt, i form av ett självuppfyllande cirkelresonemang av typen: ”jag själv fattar väl att räntan går upp och räknar inte med så låg ränta i mina kalkyler, men uppenbarligen finns det många idioter som är beredda att betala mycket mer idag för min bostadsrätt bara för att räntan är låg, och då kan ju jag bjuda mer på bostaden som jag vill köpa…” och så fortsätter detta resonemang i en lång kedja som bildar stigande bostadspriser. Tänk om bopriserna i det korta perspektivet enbart är kopplade till räntan på detta indirekta sätt? Förväntan om att andra ska agera irrationellt får en själv att agera irrationellt. Är det rationellt?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s