Ny vår för bobubbleknäck

Som ett brev på posten. Efter att Riksbanken berättade i torsdags att den tror på lite tidigare räntehöjning än den tidigare sagt (dvs ansluta sig till räntemarknadens bedömning), så kommer nu ”när rasar bopriserna?”-knäcken i media.

DN Debatt idag skriver Sandro Scocco och Jörgen Appelgren att:

 ”En anpassning av priserna på fastighetsmarknaden är oundviklig. Frågan är om bubblan spricker i form av en krasch eller om den får pyspunka. Oavsett vad blir förändringen dramatisk för hushållen. De allra flesta som i dag kliver in på marknaden kommer att göra en dålig affär som sätter hämsko på deras konsumtion många år framåt.”

I gårdagens SvD Näringsliv hade man åter väckt liv i Statens Bostadskreditnämnds analys om att priserna kommer rasa 20%. Kompletterat med en Handelsbanken-analys om en prisuppgång på 10% i år, oförändrade priser 2011, följt av två år med ett totalt prisfall om 10 procent.

Stötte i fredags ihop med E24:s Annika Creutzer vid fika-automaten utanför Gomorron Sverige-studion och berättade för henne om min bostadsaffär – just nu hugger jag tag i alla som är villiga att lyssna för att ”prata av mig” och bearbeta mina känslor… Hon tror att om en tre-fyra veckor kanske bobubblerapporteringen kan börja avspegla sig med mer reserverade budgivningar. Tror i och för sig det krävs en riktig räntehöjning för att det negativa snacket ska komma igång på allvar. Tror våren fortsätter vara het, med ett riskmoment framåt sommaren då politikerna kan tänkas komma med valfläsk i sista minuten. På andra sidan valet är det dock garanterat stor risk för att något kan rubba stabiliteten i bostadspriserna. Politiska beslut som förändrar utbudet på bostadsmarknaden (genom förändringar i fastighetsskatt, reavinst osv) eller spekulanternas möjlighet att låna (begränsning till att bara få låna till säg 75% av köpeskillingen, krav på amortering osv) är i luften både uttalat och outtalat. Impopulära reformer lämnar man till efter valet, oavsett partifärg.

Kommer det en smäll på bostadsmarknaden, så kommer den tidigast sent i höst. Slutsats: ju längre fram på året, desto större risk, och desto viktigare att köpa och sälja i samma marknad. Just nu dock, mest fortsatt stigande priser att vänta under våren.

Glöm dock inte det som är mest sant av allt: experter har oftast fel. Lyssna runt, men lita bara på dig själv. Det kan vara tufft, men bäst är att bara ha sig själv att skylla om det går tokigt. Då tror jag man tänker sig för lite mer, än om man agerar utifrån en expert som säger ”vargen kommer” eller ”ingen ko på isen” för att få medieutrymme.

Kom ihåg DNs vänsterkryss för ett drygt år sen när bostadsmarknaden var i rejäl gungning: ”Bopriserna rasar 20-30%”. Kort därefter så återhämtade den sig från Finanskrisens djupfrysning, och nu är vi åter på toppnoteringar. Det svåra är inte att säga att vädret kommer växla. Det svår är att prognosticera när ovädret skall komma. Är det om en månad? Eller om 5 år?

2 reaktioner på ”Ny vår för bobubbleknäck

  1. Självklart är det endast sig själv man ska lyssna på vid valet att dra på sig 2 miljoner i lån som många jag känner i stockholm gjort på sina 2:or.
    Det som gör mig oroad är att besluten att ta lån är lättare än att ta ut sina 2 miljoner från bankkontot och betala lägenheten. Just det agerandet att lånade pengar är lättare att ta beslut på än egetkapital gör att jag tror vi är i en negativ trenden på bopriserna vid minsta rörelse uppåt på räntan.
    Jag tillhör den årgången som aldrig varit med om att priserna gått ned och det stärker min tro på att de som köpt sin första bostad de senaste 8-10åren inte vet att det kan komma dippar.

    Grattis till husköpet! det är en bra affär med hus.

  2. Jag förstår att du med husköp och bokskrivande är mitt uppe i detta ämne. Min känsla är att du stressar upp dig själv över detta ämne. Du behöver ju bara vara stressad om du själv gjort tagit en för stor risk. Och även om du har gjort det är det enkelt att sätta upp regler för hur du ska hantera bindning av räntor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s