2012 – bomarknadens domedag?

Dags för boras 2012?
Dags för boras 2012?

Idag kom siffror från Mäklarstatistik som är överraskande svala. Men en procent upp för villapriserna och en procent ned för borättspriserna är i princip att inget hände i oktober.

Alltjämt är det nog ändå större tryck på köp- än på säljsidan i marknaden. Mäklarsamfundets tillträdande vd Jeanette Gustafsdotter säger till GP.se att det råder ”obalans” på marknaden:

– Det finns köpare men utbudet är litet. Det är konkurrens om bostäderna till salu vilket driver på prisutvecklingen.

Den som vill ha dramatiska prisfall får nog vänta ett tag till. Kanske så länge som till 2012?

Statens Bostadskreditnämnd upprepar i senaste marknadsrapporten sin tro på att bostadspriserna ska ned. Det mest intressanta resonemanget tycker jag är deras analys av hur riskabel bostaden är som investering. De konstaterar att småhus samvarierar mer med konsumtionstillväxten i landet än aktier, och drar därför slutsatsen att:

”Småhus är mera riskfyllda investeringsobjekt än den svenska börsen… Uttrycket ”mitt hem är min borg” är ett korrekt uttryck endast för den som avser att bo kvar länge i sin bostad men är direkt felaktigt för den som går in och ut ur bostadsmarknaden.

”Mitt hem är mitt luftslott”, skulle kunna vara rubriken på den här rapporten, eftersom deras beräkningar får dem att prognosticera ett betydande prisfall. Inte nu, men inom några år:

”Dagens höga bostadspriser vilar på dagens låga räntenivå och på en låg värdering av bostadsrisken. Räntenivån är exceptionellt låg med historiska mått mätt. Detta gäller särskilt om vi ser till den korta rörliga reala bostadsräntan som för första gången sedan slutet av 1980-talet är negativ. Bostadspriserna är extremt räntekänsliga. En återgång till en normal femårig bostadsränta på 5,5 prcoent skulle innebära att bostadsmarknaden är övervärderad med 20 procent.”

En reaktion på ”2012 – bomarknadens domedag?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s