9 dagar kvar

Glädjeyra på börsen idag, men samtidigt har EUs ledare kniven mot strupen inför EU-toppmötet 8-9 december. Det är en intensiv kamp mot klockan. Har de inte en lösning på skuldkrisen då, som marknaden tror på långsiktigt, så rasar krisländerna ännu snabbare ned i den onda spiralen mot…vad? Kanske eurons upplösning. Enligt Financial Times sitter företagare runt om i euroland redan och räknar på vad det skulle innebära i praktiken för dem. Även brittiska Finansinspektionen rekommenderar tydligen landets banker att förbereda sig på det scenariot.

Jag träffade nyligen en av årets ekonomipristagare, Christopher Sims, som följt eurokrisen noga. I kvällens Aktuellt var han med och gav sitt recept på vad som krävs för att euron ska kunna räddas. Han förordar mer finanspolitik i form av att euroländerna ska vara beredda att skicka skattepengar i ett nödläge för att stödja den Europeiska Centralbanken så den kan gå i godo för krisländers skulder. Anders Borg tyckte inte det lät som en aptitlig väg att gå. Inslaget finns här cirka 18 min i i sändningen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s