Sachistisk finansbransch

Investmentbanken Goldman Sachs Greg Smith skrev några rader när han slutade. I en kolumn i The New York Times berättade han i veckan som gick hur han ser på det anrika företagets utveckling de senaste åren:

”Kundens intressen åsidosätts för att företaget ska tjäna pengar. Det har svängt så pass mycket från den arbetsplats som jag kom till efter min utbildning att jag inte längre med gott samvete kan säga att jag identifierar mig med vad den står för.”

Börskursen rasade efter kolumnen och Goldman Sachs aktieägare förlorade två miljarder i ett slag.

Assisterande professor Peter Norberg på Handelshögskolan som skrivit flera böcker om finansvärlden och gjort många intervjuer med anställda säger till DN att han ser vissa företeelser i finansvärlden som varaktiga.
-Girighet, egoism, sexism och grabbkultur. Det har blivit starkare de senaste 30-40 åren.

När jag fick på Handels kom Goldman Sachs på företagsbesök för att rekrytera oss studenter med sin slogan ”Excellence is a way of life”.

”Excellence” är inte ordet som direkt kommer på tal nu. Mitt rättstavningsprogram vill skriva ”sachsisk” istället för Sachs. Av misstag skrev jag därför ”sachsistisk”. Men det är ju helt rätt. Det är kanske det man ska säga framöver när man menar att något inom finansbranschen är ruttet – det är så ”Sachistiskt”?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s