Handelsbanken: ”ingen boprisbubbla”

Handelsbankens ”Aktuell ekonomi” skriver om bopriserna, och raljerar lite över mediernas ”domedagsprofetior”. Analysen av bostadsmarknaden mynnar ut i att det inte är konstigt att priserna stigit, och att inga stora prisfall är att vänta.

Varför vi har de priser vi har:

  • På 5, 10, och 20 år har svenska bostadspriser stigit med i snitt 52, 117, respektive 114 procent (rensat från inflation)
  • Men samtidigt har boräntorna mer än halverats på 20 år. För samma månadskostnad har vi idag råd att låna dubbelt så mycket. Inte så konstigt då med sådana prisökningar över den perioden.
  • Historiskt sett lägger vi lite av vår disponibla inkomst på boende.
  • Krediterna har blivit mer tillgängliga. Högre tillåten belåningsgrad (från 75 till 95% av värdet), lägre krav på kontantinsats, och lättare för låneinstuten att höja sin utlåning bidrar till detta.

Detta menar Handelsbanken är goda skäl till varför man inte ska tro på någon bubbla (även om de inte formulerar sig så förpliktigande tydligt).

Däremot verkar de inte tro på vidare prisökning. Priserna är nog så höga nu att förstagångsköparna har svårt att ta sig in på marknaden, och då fylls inte systemet längre på med tryck ”underifrån”. Banken anser också att det ”stora orosmolnet…är tendenserna till stramare långivning än tidigare”, vilket skulle inverka negativt på priserna.

Har personligen märkt av det senare. När jag för en månad sedan ringde runt för att pressa bankerna att bjuda under varandra så jag skulle kunna sänka räntan ytterligare på de egna bolånen så märkte jag hur de börjat räkna ”strängare” i sina kalkyler, jämfört med för två år sedan. Med den senaste tidens kreditåtstramning till följd av den amerikanska bolånekrisens ringar på det finansiella vattnet, så kanske vi definitivt tagit ett steg tillbaka nu från den mest lösaktiga kreditgivningen från bankerna?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s