Fortum – försäkringsbolaget

fortum23.jpg

Nej, det är inte ett skämt! Så här marknadsför Energibolaget Fortum sin senaste tjänst:

”Låt oss på Fortum ta hand om din elfaktura när du behöver energi för att ta hand om dig själv. Vår unika försäkring Betalningsskydd kostar bara 34 kronor i månaden och innebär att om du blir sjukskriven längre än 30 dagar täcker försäkringen dina el- och elnätskostnader i upp till sex månader. Sjukförsäkring för din elräkning helt enkelt.”

Snarare sjuk försäkring. Allvarligt, om man har så knappa marginaler i sin privatekonomi (vilket ju många har! Ingen slump att den här typen av försäkring kommer ut på marknaden…) så borde det vara bättre att teckna en sjukförsäkring som täcker upp för inkomstbortfallet än att teckna massa olika (för dyra) småförsäkringar för att kunna betala olika räkningar.

Till exempel erbjuder ett stort försäkringsbolag via gruppförsäkring en sjukförsäkring som ger 700 k/månaden för en premie om 40 kr/ månad. Säg att ett ensamhushåll i lägenhet har en elräkning på 700 kr/månd, så går det break-even redan här i jämförelsen. Lägg därtill att sjukförsäkringen betalar ut upp till 36 månader, inte bara 6 som i Fortums fall, så framstår Fortums försäkring som två hål i huvet.

Med en elräkning på 700 kr/månad så krävs det att du blir sjuk i ett halvår åtminstone en gång var tionde år för att gå jämnt upp med premierna du betalat. Visst, har du ett stort dragigt hus som bara värms upp med elradiatorer så blir kalkylen bättre. Men ändå, har du små marginaler skaffa en sjukförsäkring istället!

Läs här tidigare inlägg om pbots-försäkring. Vad kommer härnäst? ”Jag-missade-bussen-och-kom-för-sent-till-viktigt möte på jobbet-och-riskerar-därför-gå-miste-om-löneförhöjning”-försäkring?

Vi försäkrar oss för mycket mot små (konkreta) risker som är hanterbara. Vi köper drulleförsäkring för mobiltelefonen. Vi försäkrar oss för lite mot stora (mer abstrakta) risker som kan ödeläga vår ekonomi. Vi tecknar inte lika lätt en livförsäkring.

Finns det nån därute som skulle kunna erbjuda en försäkring mot dåliga försäkringar? Betalar man för mycket i premie i förhållande till vad som är sannolikt att man kommer få ut som ersättning, så får man mellanskillnaden från försäkringsförsäkringsbolaget? Det borde väl kunna gå att räkna på det med?

Publicerat i Risk.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s