Ingves: ”Sverige har dålig beredskap för finanskris ”

Riksbankschefen Stefan Ingves tal till den nationalekonomiska föreningen förra veckan är en utmärkt sammanfattning av orsakerna till den nuvarande amerikanska finanskrisen, med intressanta jämförelser med den svenska finanskrisen på 90-talet. Slutsatsen är att vi måste skaffa oss ett regelverk som gör det möjligt att hantera motsvarande situation, skulle den inträffa även här i Sverige. Dessutom citerar Ingves både Voltaire och bankrånaren John Dillinger i den här texten om det finansiella systemets sårbarhet. Bara en sån sak är värd ett klick vidare till Riksbanken

Här några citat:

”Man kan likna det vid kinesiska askar: en större ask, som rymmer en mindre ask, som i sin tur rymmer en ännu mindre ask och så vidare”

-om fenomenet ”värdepapperisering” med lån som paketeras om av finansingenjörer och säljs vidare, så att det blir svårt att veta vem som sitter på vilka riskfyllda tillgångar. Har vi sett den minsta asken nu, eller finns det fler?…

”I den svenska bankkrisen kan man säga att finansbolagen i vissa avseenden spelade en motsvarande roll som specialbolagen.”

”Det finns många slående likheter i hur folk har agerat. Eller som Voltaire lär ha uttryckt saken: ”Historien upprepar sig aldrig – men människan gör det ständigt!””

-Om likheterna med den svenska finanskrisen på 90-talet då bankerna hade finansbolag (jämför med dagens ”monolines”!) som kunde ta större riskfyllda positioner i fastighetsmarknaden utan samma krav på sig vad gäller kapitaltäckning som ju bankerna måste på grund av regelverket.

”Har vi det regelverk som krävs för att hantera eventuella framtida problem? Svaret på den frågan är nog tyvärr nej…”

”Det är beklagligt att vi femton år efter vår egen bankkris inte förmått skapa ett adekvat regelverk inom det här området.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s