Drömmen om huset som ska öka i värde

Ny Sifo (på uppdrag av tidningen Byggindustrin) visar bland annat att:

Bostaden leder över aktier. Nästan 70 procent tror att ett bostadsköp på sikt är en bättre investering.

Stämmer det? Frågar du bomarknadsgurun Robert Schiller så är svaret inte lika självklart. Han konstarerar i ”Irrational Exuberance” att det saknas bra boprisstatistik bakåt i tiden i de flesta länder, men att det mesta tyder på att bopriserna faktiskt inte ökat särskilt mycket genom decennierna. Anledningen till att folk upplever det som att priserna ökat mycket, menar han beror på att man köper ny bostad relativt sällan. Däremot kommer man ihåg hur mycket det kostade förra gången, och i absoluta tal var det då mycket mindre än dagens priser. Men justerat för inflation, så är det – enligt Schiller – relativt sett ingen stor förändring.

För jämförelse för de senaste fem åren, se här vilket tillgångsslag som vinner!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s