Jag tror på mänskligheten…

…eller i alla fall gör Idéföretaget det. De stå bakom den fikabrödskorg med chokladbollar och annat syndigt som stod bredvid fikaautomaten i en offentlig miljö jag besökte igår. Man lämnar pengarna i ett litet hål i en pappkartong. Har man inte rätt växel ”är det bara att växla med en kompis”, som det står på skylten. Och har man ingen kompis i närheten, ”är det bara att göra en anteckning och betala nästa gång”…

Snacka om tillit! Handen på hjärtat, när dubbelbetalade du i kaffekassan på jobbet, för att du saknade fem spänn förra gången?

Men som Steven Levitt konstaterar i Freakonomics, så är folk mer ärliga än man kan tro. Där återger han erfarenheten av ”donutkillen” som levererade ut donuts till tusentals arbetsplatser i flera år, och förde noggrann bokföring över intäkterna som kom genom att man la pengar i lådan för flottyrringarna. Han fick perfekt statistik över svinnet. Nästan nio av tio betalar för sig, trots att det är ”frivilligt”!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s