Tursiffrorna som ger miljonvinst!

Visst blir du nyfiken? Kan det vara så enkelt att vissa siffror har större chans att vinna i lotto?

Såklart inte. Och det är väl egentligen inte så många som tror det heller. Men tillräckligt många av oss vill gärna tro att det skulle kunna vara så, för att det ska gå att sälja tidningar med sådana här löp:

Samma önskan att det skulle kunna vara så enkelt att bli rik, leder också de flesta att spara i ”vinnarfonder” eller satsa på ”kursraketer” på börsen.

I botten finns det ett mänskligt psykologiskt drag att vilja se mönster där verkliga mönster inte står att finna. Där det vid en statistisk granskning visar sig att ”mönstret” går att förklara med slumpen. Men vi lurar oss genom att falla i denna fälla, såväl när vi spelar på Lotto som när vi spelar på börsen. Lika lite som siffrorna 2,5,7,12,15,27,32,34 är bättre att använda när man spelar Lotto 1 (det är de som ofast dyker upp vid miljonvinster), är det någon poäng med att satsa på verkstadsaktier i juni bara för att ”det visar sig att de alltid stigit mer än andra branscher den månaden” (bara påhittat exempel, så rusa inte iväg och tokköp SKF nu, av den anledningen!).

Läs gärna Nassim Nicholas Taleb för en fullständig genomgång av slumpens betydelse i livet och på marknaden. Hans ”Fooled by randomness” och ”The Black Swan” rekommenderas!

Förresten, det finns faktiskt ett rationellt sätt att maximera chansen att vinna miljoner på Lotto! Enligt Stockholm City-artikeln visar det sig nämligen att de flesta kryssar siffror i mitten av ”rutan”, varför man bör satsa på nuffrorna i ytterkanten. Om de valda siffrorna sen mot all förmodan skulle bli den rätta raden, så är sannolikheten större att du slipper dela med dig till andra eftersom färre valt att kryssa för dina ”vinstsiffror”…

Lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s